Dai-shin
Dai-shin betekent grote geest/groot hart. Dai betekent groot en Shin betekent zowel hart als geest. Dit grote hart is altijd in ons aanwezig, maar we zien het niet omdat we ons heel gemakkelijk laten afleiden door de vele gedachten over onszelf, de mensen om ons heen en de wereld. Wanneer je dit begint te zien, komt de open geest, het vreugdevolle hart naar voren. Hierin is mededogen mogelijk met het lijden dat er is. Onze ‘kleine geest’ met de vele gedachten gaat nooit weg, maar kan als het ware rusten in de open geest. In deze open geest is alles mogelijk en mag alles er zijn. Het beoefenen van zazen leert ons de werking van onze geest te zien en het hart van mededogen te laten ontwaken.
Bernard Faber
Als tiener kreeg van een vriend het boek Dharma Bums van Jack Kerouac. Een van de personages is de Amerikaanse dichter en zenboeddhist Gary Snyder. Het was mijn eerste kennismaking met zen. Een paar jaar later ging ik langs bij het zencentrum van Karl von Dürckheim in Zuid Duitsland. Indrukwekkend, maar van zazen praktiseren kwam het nog niet. Wel las ik over zen. In de jaren negentig zat ik bij de zengroep van Deshimaru in Amsterdam. Sinds 2008 is Gretha Jikai Aerts Roshi mijn leraar, bij wie ik wekelijks ‘zit’ en koanstudie doe. In september van 2024 ontving ik van Gretha Dharma-transmissie, waarmee ik één van haar opvolgers werd. Mijn boeddhistische naam is Rei-Ô-un.
Ik heb ondermeer gewerkt als journalist en communicatieadviseur en ben nog actief als eindredacteur en architectuurfotograaf.
Op donderdagavond begeleid ik een open meditatiegroep in Egmond aan de Hoef (De Cynham). Ook beginners zijn hier welkom. Voor informatie kun je mij mailen (bgfaber@gmail.com appen of bellen (0647098950).